Förebilder

Skapad: 2014-08-20
Ändrad: 2014-09-15

Förebilder
 • Här berättar jag lite kort om några personligheter som jag tycker är goda förebilder, på ett eller annat sätt. Det här är sådana som jag gärna skulle vilja vara lik. Några av dem är gröna politiker, men ingen av dem ska uppfattas som förknippade mig mig eller det parti jag representerar på annat sätt än att jag på ett eller annat sätt särskilt värdesätter dem. Just nu fyller jag varje dag på med lite ny text till personporträtten.
  Stay tuned!  Al Gore


  Elin WägnerJust nu, efter ett val som inte fick det utfall jag hoppats, är det nog den man som var väldigt nära att bli USA:s president som jag har känner att jag har mest att lära av. Al Gore hade knappast kunnat bli den klimatpedagog som han blev, om han vunnit kampen om presidentposten. Att inte bli bitter av motgångar utmanar och kan utveckla förmågan att vara konstruktiv.  Elin Wägner


  Elin WägnerDet skulle fortfarande behövas människor som Elin Wägner. Hon var journalist och författare. 1919 var Elin Wägner med och grundade Rädda Barnen och på fyrtiotalet blev hon akademiledamot.
  Hon var feminist och fredsivrare, som vågade både problematisera och teckna framtidsvisioner. När striden för kvinnlig rösträtt var som intensivast var hon kanske den som allra hårdast kämpade för jämställdhet. Kvinnorättsrörelsen engagerade även Selma Lagerlöf och Ellen Key. 1914 nådde insamlingen av namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt 400 000 men ännu dröjde resultatet. 1921 vann deras ansträngningar äntligen gehör, och lika rösträtt för kvinnor beslutades i vårt land.
  Elin Wägner var en stark röst för fred, vilket blev en akut fråga när första världskriget bröt ut. Hon höll fast vid en pacifistisk linje, även om hon också vågade ifrågasätta sin egen hållning när den utmanades av världshändelserna och judeutrotningen under Andra världskriget. För mig är det ett bevis på att man analyserar och tar saker på allvar, försöker ställa sig utanför sig själv och tar ställning på goda grunder.
  Med sina böcker, kanske framför allt "Väckarklocka", väckte hon många människors längtan efter en förändring av maktordningen i samhället.  Apan Osvald / Egon Mathiesen


  Apan OsvaldDen danske barnboksförfattaren Egon Mathiesen skrev och tecknade 1947, inte långt efter Andra världskriget, om den lilla apan Osvald. När jag var barn var den tidigt en godnattsaga som min mamma läste för mig och jag har sedan läst den för min son. Den har ett budskap som jag först på senare tid insett måste ha varit med och präglat min inställning till vad som är ett eftersträvansvärt och hjätemod.
  I sagan finns många små apor och en stor, stark och högljudd apa som skräms om han inte får frukt och blir kliad av de små. Apan Osvald får ibland vara den stora apans huvudkudde och de små aporna blir ofta utan frukt när de måste lämna dem till den stora apan.
  En dag säger Osvald NEJ, så högt och tydligt att han själv blir ganska rädd. Det fick vara nog, även om det var läskigt. Då vågar de andra små aporna också att säga nej.
  För att undkomma den stora apans ilska klättrar alla de små aporna ut på de tunnaste grenarna dit bara de kan gå. Till slut lugnar sig den stora apan, men ingen kliar den längre, ingen kommer med frukt. Den stora apan kände sig snart ensam och ville få vara med de andra.
  Boken slutar med att de små aporna åter börjar umgås med den stora, men på villkor att han inte skräms längre, att de får behålla sina frukter själva och att de kliar honom bara när de själva vill.  Birger Schlaug


  Birger SchlaugBirger räknar jag som en vän, även om vi inte umgås och inte är helt i samma generation. Det är intressant att bra politker oftast blir ännu bättre när de fått lite distans till politiken.
  Som tidigare språkrör och ledargestalt är han en portalfigur för många partikamrater. Med mod att ifrågasätta sin samtid gjorde han normkritiska analyser innan begreppet var uppfunnet.
  Birger är numera en kärleksfull kritiker av Miljöpartiet. Han värnar och efterlyser vår förankring i den gröna rörelsen och dess tankegods. De idéer som kommit fram genom klarsynt samtidsanalys behöver sina talespersoner, och Birger är en sådan. Hans vetgirighet har gjort honom till omtyckt samtalspartner i TV och han är mycket tydlig om hur vi behöver byta ekonomiskt system och tänka nytt kring arbete och välbefinnande. Vi delar synsätt vad gäller tillväxtkritik och det var Birgers namn som dök upp när jag gjorde en lättsam test av vilken av alla historiska politiker i Sverige jag var mest lik.
  Jag har förärats löfte om att få använda Biger som mentor om jag skulle anförtros en riksdagsplats, vilket jag tror kan vara en bra hjälp för att inte tappa fokus.  Inga-Britt Ahlenius


  Inga-Britt AhleniusFå har lika nitiskt som Inga-Britt Ahlenius försökt komma till rätta med den svenska korruptionen, som inte sällan består i att makthavare tillsätter viktiga befattningar och ger otillbörliga förmåner inom den egna vänskapskretsen.
  Under åren som generaldirektör för Riksrevisionen såg hon till att skapa en mer självständig och fristående granskning av regeringen. Nu pläderar hon för mer professionell tredjepartsgranskning av kommunerna, vars revisorer ofta befinner sig i en beroendeställning till dem de granskar.
  Efter fem år som undergeneralsekreterare för FN:s internrevision författade hon en intern promemoria, som snart hade läckt till allmänheten, med skarp kritik av nepotism och korruption under generalskreteraren Ban Ki-moon.
  Hennes känsla för demokrati, hennes mod och kunnighet har gjort henne till en av de starkaste rösterna för yttrandefrihet och maktkritik.  Aung San Suu Kyi


  Aung San Suu KyiMed föräldar som satte djupa historiska spår föddes Aung San Suu Kyi in i världspolitiken. Fadern, Aung San, ledde under Andra världskrigets slut en antifascistisk burmesisk motståndsrörelse mot de anfallande japanerna. Han grundade det parti som i Burmas första allmänna val 1947 vann 248 av 255 platser i parlamentet. Men genast efter detta blev han mördad, när väpnade män trängde sig in i ett regeringssammanträde. Hans hustru, Khin Kyi, med sin då tvååriga dotter, fortsatte den politiska gärningen och blev så småningom Burmas ambassadör i Indien.
  Aung San Suu Kyi studerade i Storbrittanien, gifte sig och fick två barn, arbetade en tid vid Regeringskansliet i Bhutan men när modern dog 1988 flyttade hon med sin familj till Burma, där hon kom att bli landets frihetssymbol, en kvinna som med oändligt tålamod med icke-våld kämpat för ett demokratiskt Burma.
  Vid parlamentsvalet 1990 vann hennes parti en tydlig majoritet, men just innan valdagen sattes hon i husarrest. Av de efterföljande 21 åren, fram till senaste frigivandet, har hon varit frihetsberövad i 15 år och blev då en av världens mest omtalade politiska fångar.
  Sedan 2012 är hon en av de folkvalda i Burmans riksdag. Aung San Suu Kyi har fått många utmärkelser, bland annat Nobels fredspris 1991.  Antanas Mockus


  Antanas MockusSom lärare, forskare och rektor har Antanas Mockus tänkt till ordentligt kring pedagogik och förändringsarbete. Hans metoder har väckt uppmärksamhet då de är både okonventionella och effektiva - och ofta djupt demokratiska.
  Han föddes av litauiska föräldrar i den stora staden Bogotá, i Colombia. Efter studier och undervisning i matematik och filosofi bestämde sig Antanas Mockus för att försöka göra något åt den stora ojämlikhet, fattigdom och vålddamhet som rådde i Bogotá. Han exemplifierade med sig själv hur en mönstermedborgare borde vara, genom att gå omkring på stan i superman-dräkt, visa en stor klocka och tjata på folk att gå hem på natten så att de inte skulle hamna i de så ofta förekommande våldsamma och inte sällan dödliga bråken.
  1993 slutade han som rektor för att försöka bli borgmästare i Bogotá. Det lyckades och i två mandatperioder, med ett uppehåll emellan, lyckades han humor, tydliga regler och oväntade åtgärder göra omfattande reformer, så att nästan alla kunde få vatten och avlopp, morden minskade kraftigt, liksom trafikolyckorna. Bland annat omskolade han en stor mängd trafikpoliser till mimare, vilket visade att trafikanterna var mer rädda för att bli bortgjorda än att bli bötfällda.
  Anatans Mockus några gånger kampanjat för att bli grön president i Colombia, men inte lyckats. Första gången var mellan de två perioderna som borgmästare. Under den tiden var Enrique Peñalosa borgmästare, ytterligare en karismatisk person som lärde av Mockus och slog sig ihop med honom. På mindre än 10 år förändrade dessa en av de mest våldsamma och farliga platser på jorden till en mönsterstad.  Eva Joly


  Eva JolyTill Frankrike kom eva Joly som au pair vid arton års ålder, men hon kom att stanna kvar och gifta sig där.
  Hon utbildade sig och arbetade som jurist, men kom sedermera att bli fransk politiker. Hon har kandiderat för franska De Gröna till presidentposten i Frankrike, men är mest bekant för sin modiga korruptionsbekämpning.
  Som undersökningsdomare hos åklagarmyndigheten i Paris avslöjade hon, tillsammans med en stab på 90 personer, att oljebolaget Elf-Aquitaine hade använt 25 miljarder franc till att muta politiska ledare, både i Frankrike och utomlands. Nästan 100 personer åtalades, bland dem en före detta utrikesminister, Roland Dumas. Detta innebar att Eva Joly levde farligt och ständigt behövde eskorterades av livvakter.
  Sedan dess har hon lett ett antikorruptionsprojekt i Norge och skrivit boken "Des héros ordinaires" som beskriver vardagshjältar som trots utsatthet vågar avslöja korruption och ekonomisk brottslighet.  Desmond Tutu


  Desmond Tutu"If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality."

  Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu är en av flera fredspristagare på min lista. Han var en av förgrundsfigurerna i kampen mot Apartheid och även om det fanns en förståelse för att de förtryckta tog till vapen var den skarpa uppmaningen att inte använda våld.
  Tutu ledde den sanningskommission som blev ett verktyg för verklig försoning. För att nåd skulle visas krävdes att den som utövat förtryck mötte sina offer och erkände sin gärning. Det var långa och svåra processer, som var helt nödvändiga för att komma vidare utan upptrappade konflikter.  Nelson Mandela


  Nelson MandelaEn av de största personligheterna i modern tid, som knappast är helt obekant för någon. Det som jag mest beundrar är inte Nelson Mandelas historia som ANC-ledare och frihetskämpe, de många åren i fängelse eller den remarkabla återkomsten som förde honom direkt till makten. Inte ens den allt mer profilerade ickevålds-metod han kom att ägna sig åt är så unik, som det att han så tydligt lyckades låta sina demokratiska ideal väga tynger än egenintresset. När han bjöd in sina förtryckare till fredlig samexistens, när han statuerade exempel genom att inte ge igen för många års oförrätter och när han efter flera år i den mest inflytelserika position han kunde få lämnade över den till efterträdare utan att klamra sig fast vid makten. Få har haft en sådan värdighet och storhet som Nelson Mandela.
  Jonatan Lejonhjärta / Astrid Lindgren


  Jonatan Lejonhjärta / Astrid LindgrenJag växte upp med en tre år yngre bror. Under våra barnaår var jag nog väldigt beskyddande och försvarade honom i alla lägen om något annat barn började bråka med honom - eller om han började bråka med dem. Nu blev han ju en stark och handlingskraftig person som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand, ja han är riktigt framgångsrik på många sätt. Men när jag läste Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" kunde jag nog ändå inte låta bli att mest identifiera mig med Skorpans storebror, som hade sådan omsorg om sitt yngre syskon.
  Det är nog svårt att hitta en mer älskad person än Astrid Lindgren. Och hennes Jonatan Lejonhjärta är den mest renhjärtade av hjältar, ett ädelt ideal som jag nästan vill skydda från analyser, för att inte förminska de karaktärsdrag som jag högaktar.
  Han är sant altruistisk när han räddar sin bror undan lågorna i deras brinnande hem. Hans egen kropp får utgöra skydd, det han offrar är sig själv. I deras gemensamma tillvaro i Nangijala är han stark och modig i kampen mellan tillvarons goda och onda. Men fortfarande är han en pacifist, som både räddar fiendesoldater och vägrar att döda - han gör det inte ens för att rädda sitt eget liv. Jonatan visar också på att pacifism inte behöver betyda passivitet. Att kämpa för det man vet är rätt med metoder som står i överensstämmelse med ens strävanden kan ske aktivt. Ja det är en plikt; för som Jonatan säger "Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort".
  Astrid Lindgren skulle nog inte själv anse att hennes berättelser hade till syfte att lyfta fram någon särskild filosofi eller åskådning, ungefär som hon fnös åt att Pippi Långstrump kunde anses befriande feministisk. Det betyder inte att den analysen är fel, men troligen hade Astrid sådan känsla för detta att det kom helt naturligt och inget som hon behövde tänka ut.  Mahatma Gandhi


  Mahatma GandhiMohandas Karamchand Gandhi fick äretiteln Mahatma, som betyder "den store anden". Genom sina ickevålds-aktioner förde han Indien till självständighet från brittisk överhöghet.
  Malala


  Malala


  Dag Hammarskjöld


  Dag Hammarskjöld

  Jean Zaru


  Jean  Ellen Johnson Sirleaf


  Ellen Johnson Sirleaf
  Václav Havel


  Václav Havel


  Edward Snowden


  Edward Snowden

  Franciskus av Assisi


  Franciskus av Assisi

  Min vän och förebild Brian Palmer, som är ytterligare en person som jag beundrar, har tillsammans med Forum för Levande Historia skapat en webbkalender med en hjälte för varje dag; Raoul Wallenbergkalendern.
  Min förhoppning är att det ska ligga något i att den som är klok lär av sina misstag, men att den som är vis dessutom lär av andra.