Mera!

Skapad: 2010-12-21

Mera!

 • Tidningen Östran håller sig uppdaterad om vad som skrivs på min hemsida.
  De hörde av sig om att få göra ett reportage om den återförenade familjen. Bara några timmar innan vi träffade reportern idag ringde en annan kurdisk bekant till mig. Han har sitt ursprung i trakterna kring gränsen mellan Iran och Irak.
  När Saddam erövrade iranskt territorium hamnade han i irakiskt fängelse, där han fick spendera flera år. På sin kropp har han märken som vittnar om misshandel eller tortyr.

  Min insats för honom har varit betydligt mer begränsad. Det är svårt att klara av mer än en person i nöd åt gången.
  Lite råd, lite hjälp att hitta en bra advokat, lite förmedlande av kontakter till andra som är villiga att göra en insats - det var väl ungefär allt.
  Och mitt hopp om att han skulle få stanna var inte stort, även om jag tydligt ser asylskälen och skyddsbehovet. Men allt sådant hade redovisats och ändå inte räckt till. Det kändes inte som om det fanns något nytt att ta fram, och då är det svårt.
  Även han hade nu varit så länge i Sverige att han fick "börja om" sin ansökan efter preskriptionstiden på 4 år sedan första avslaget i Utlänningsnämnden.
  Kanske är det trots allt så att den reform i asylförfarandet som mina partikamrater i riksdagen lyckades få med sig en majoritet om 2006 har gett en bättre rättssäkerhet.
  För även han har idag fått besked om att Migrationsdomstolen dömt till hans fördel. Om tre veckor vet vi om Migrationsverket gjort invändningar i form av ett överklagande, men annars får också han stanna!
  Nu händer allt slag i slag!

  Och för den som oroas över att Sverige tar emot människor från andra länder vill jag intyga:
  1. Jag som är infödd svensk har inte förtjänat att stanna i Sverige ett dugg mer än den som söker asyl här.
  2. Vi har plats till fler i vårt glesa land. Och ny svenskar tar inte mer jobb än de skapar.
  3. Det är lågt och cyniskt att mäta verkliga värden i pengar. Men om man nu måste så är det inte gratis att stödja våra egna barn och gamla, medan många som kommer hit har närmare till att bli "produktiva" och bidra till en positiv samhällsutveckling.
  4. Blandning av kulturer ger mervärden och har visat sig ge framgång inom många områden.
  5. Människovärde, medkänsla och solidaritet känner inga nationsgränser.